Европейски ден за борба с трафика на хора

Днес е Европейският ден за борба с трафика на хора. Според статистиката 387 българи са жертвите на трафик от началото на годината; 387 българи са станали жертви на трафик за първите 9 месеца на 2019 г. 258 от тях са трафикирани с цел развратни действия; 56 с цел принудителен труд и 51 са спрямо бременни жени с цел продажба на новородено. 

Повече от половината – 56%, е бил трафик с цел сексуална експлоатация. Около 1/4 от трафика е бил с цел трудова експлоатация, а около 18% - принудителна просия, трафик на хора с цел изваждане на органи и други форми на трафик. 68% от регистрираните жертви са жени и момичета. 44% от регистрираните жертви са граждани на Европейския съюз. Водещите 5 държави според гражданство на жертвите на трафика на хора са Румъния, Унгария, Нидерландия, Полша и България.

Tрафикът на хора е непрекъснато развиваща се, тежка форма на престъпност. Това престъпление води до необратими вреди не само за жертвите, но и за цялото общество. Връзката между трафика на хора и други престъпления става все по-очевидна. Създава се една дълга верига от въвлечени субекти. Тази верига трябва да се прекъсне, за да бъде спряна тази форма на престъпност, заяви Проданов.

На 19 октомври България ще се включи като една от 50-те държави, в които се проведе т.нар. Поход за свобода (Walk For Freedom). България ще отбележи историческо участие с цели 25 града-домакини в световната инициатива, която се провежда за шести път.

В София началната точка на Похода за свобода 2019 е в 10:30 в градината “Св. Климент Охридски”, до Народното събрание.

Освен в столицата, Поход за Свобода ще бъде проведен едновременно и в Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол,Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен, Никола Козлево, Варна, Сандански, Добрич, Търговище, Велико Търново, Хасково.

 

Връзки