МВР създава център за борба с трафика на хора

Новината бе съобщена от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Новото звено на МВР, което ще координира дейността на всички дирекции, занимаващи се с бежанските проблеми, следва да засили мерките срещу нелегалните имигранти у нас, чрез полицейски акции, патрули и видеонаблюдение. В столицата полицията задържа всеки ден между 50 и 150 чужденци без документи, предимно от Афганистан и Пакистан. По молба на кмета Йорданка Фандъкова в рисковите райони на града ще има постоянно полицейско наблюдение. Според министър Бъчварова има риск от по-голяма бежанска вълна към България, въпреки че до момента увеличение на нелегалните мигранти няма.

Румяна Бъчварова обясни, че в новото звено ще участват представители на отделните дирекции и отдели, които работят с трафика на бежанци и така могат да се координират по-добре. 

Тя обясни, че скоро у нас ще пристигнат 60 полски офицери, които ще помагат при охраната на българо-турската граница, по линия на помощта, поискана от страната ни от Фронтекс.

За последното денонощие в спецакция столичната полиция, съвместно с Изпълнителна агенция автомобилна администрация, пожарната и агенцията по безопасност на храните, задържаха 65 нелегални мигранти в района на Лъвов мост и джамията. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е помолиха именно в тези зони да има постоянно полицейско присъствие, за което е постигнато съгласие с вътрешния министър. Фандъкова очаква и пост на жандармерията и увеличен брой спецакции. Предстои да бъде разширен и обхвата на видеонаблюдението в София.

Според г-жа Фандъкова в момента в София има над 2 хиляди камери, които обхващат рискови места. 

От СДВР увериха, че правят всичко възможно за овладяване на проблема с бежанците в София. Казват, че имат ресурс да реагират почти мигновено след като бъдат засечени съмнителни хора и пакети по улиците. Според тях целият ресурс на столичната дирекция е ангажиран по линия на бежанската вълна,а ежедневните специализирани акции са на територията на цялата столица. 

БНТ потърси мнението и на хора живеещи в най-рисковия район на София - Лъвов мост. Те не бяха особено притеснени, но категорични, че трябва да има засилени мерки за сигурност.

Според един гражданин трябва да има някакъв контрол,  защото не се знае с точно какви са и откъде идват мигрантите в този район. Друг споделя как е бил свидетел как полицай отреагира изключително бързо и в рамките на секунди догонва мигрант, събаря го на земята и му слага белезници. 

Друга живуща в квартала споделя, че не е притеснена от силното арабско присъствие в квартала. 

Освен Лъвов мост за рискови зони в София се считат районът на градската баня, ул. Пиротска около Халите и квартал Овча Купел, където се намира  центъра за настаняване на бежанците.

 

 

 

Връзки