Трафикантите на хора са спечелили между 5 и 6 млрд. евро през изминалата година

Около 10 хил. непридружени деца мигранти са изчезнали в периода от 2014 до 2015 година, а междувременно трафикантите на хора са спечелили между 5 и 6 млрд. евро през миналата година. Тези данни бяха представени от българския евродепутат Мария Габриел по време на международния дискусионен форум на тема "Засилване на мултидисциплинарното сътрудничество при идентификация и подкрепа на жертви на трафик на хора сред мигранти и търсещи закрила" на Националната комисия за борба с трафика на хора, в който тя се включи чрез видеовръзка.

 

Във форума взе участие и вицепремиерът Меглена Кунева, която заяви, че трафикантите се възползват от надеждата на бежанците да намерят подслон и защита. Докато някои от мигрантите плащат много висока цена на каналджиите, за да стигнат до безопасно място, други нямат финансовата възможност възможност за това и могат да станат обект на сексуална и трудова експлоатация. Признаците на съвременното робство са именно принудата и ограничаването на свободата на движение с цел експлоатация, обясни г-жа Кунева.

Тя подчерта, че е важно да се разграничи трафикът на хора от нередовното превеждане на хора през държавните граници, за да се противопоставяме по-ефективно. При каналджийството нарушенията са от един тип, докато при трафика на хора не говорим просто за нарушения, а за жертви. 

 

Важно е подобряването на идентификацията на жертвите на трафика сред мигрантите. Това е и един от акцентите в работата на Комисията за борба с трафика на хора. Организират се обучения за структурите на Държавната агенция за бежанците и интервюистите, работещи с хора, които търсят закрила, за разпознаване на признаци на трафик и експлоатация.

 

Връзки