Европейски ден за борба с трафика на хора

Днес е Европейският ден за борба с трафика на хора. Според статистиката 387 българи са жертвите на трафик от началото на годината; 387 българи са станали жертви на трафик за първите 9 месеца на 2019 г. 258 от тях са трафикирани с цел развратни действия; 56 с цел принудителен труд и 51 са спрямо бременни жени с цел продажба на новородено. 

Повече от половината – 56%, е бил трафик с цел сексуална експлоатация. Около 1/4 от трафика е бил с цел трудова експлоатация, а около 18% - принудителна просия, трафик на хора с цел изваждане на органи и други форми на трафик. 68% от регистрираните жертви са жени и момичета. 44% от регистрираните жертви са граждани на Европейския съюз. Водещите 5 държави според гражданство на жертвите на трафика на хора са Румъния, Унгария, Нидерландия, Полша и България.

Tрафикът на хора е непрекъснато развиваща се, тежка форма на престъпност. Това престъпление води до необратими вреди не само за жертвите, но и за цялото общество. Връзката между трафика на хора и други престъпления става все по-очевидна. Създава се една дълга верига от въвлечени субекти. Тази верига трябва да се прекъсне, за да бъде спряна тази форма на престъпност, заяви Проданов.

На 19 октомври България ще се включи като една от 50-те държави, в които се проведе т.нар. Поход за свобода (Walk For Freedom). България ще отбележи историческо участие с цели 25 града-домакини в световната инициатива, която се провежда за шести път.

В София началната точка на Похода за свобода 2019 е в 10:30 в градината “Св. Климент Охридски”, до Народното събрание.

Освен в столицата, Поход за Свобода ще бъде проведен едновременно и в Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол,Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен, Никола Козлево, Варна, Сандански, Добрич, Търговище, Велико Търново, Хасково.

Трафикът на хора - милиони, изкарани почти без риск

Наскоро над 300 полицаи претърсиха жилища в седем федерални провинции в Германия и арестуваха редица заподозрени. По същото време и австрийските сили за сигурност провеждат операция срещу каналджийските банди. Властите съобщават за "международен удар на полицията срещу организирания трафик на хора". През август в Бавария германската полиция откри един ТИР без шофьор. Измежду превозваните стоки са се сврели 20 афганистанци. Всеки от тях е платил по 5000 евро, за да бъде превозен от Будапеща до Германия. Същия месец унгарски специални части заедно с полицаи от Германия арестуват един сириец и един унгарец. Те са заподозрени, че се занимават с трафик на хора. Това са само няколко примера за безбройните иначе операции на германската полиция срещу трафика на хора. Особено важна роля играе сътрудничеството с властите на другите европейски държави. През септември бяха извършени арести в Италия, Белгия, Франция и Швеция. През границите на Бавария с Чехия и Австрия пристигаха най-голям брой от бежанците, пътували по Балканския маршрут. Друга голяма част от тях достигаше германска територия през Италия.

Прочети още...

"С лице надолу"

Изкуството провокира разговор за наболелите проблеми в обществото. Филмът "С лице надолу" на режисьора Камен Калев беше повод за дискусия, свързана с трафика на жени. Защо след всички усилия на институциите и неправителствения сектор проблемът продължава да съществува и какво стои зад зловещите истински истории от филма, вижте в следващия репортаж.

Прочети още...

Незаконен сайт за работа събира данни от малолетни и непълнолетни

Незаконен сайт за наемане на работа на малолетни и непълнолетни деца разкриха при съвместно разследване bTV и ГДБОП.

По време на разследването е открита онлайн платформа, която е събрала личните данни на над 2,500 деца, потенциални жертви на сексуална експлоатация.

Прочети още...

МВР създава център за борба с трафика на хора

Новината бе съобщена от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Новото звено на МВР, което ще координира дейността на всички дирекции, занимаващи се с бежанските проблеми, следва да засили мерките срещу нелегалните имигранти у нас, чрез полицейски акции, патрули и видеонаблюдение. В столицата полицията задържа всеки ден между 50 и 150 чужденци без документи, предимно от Афганистан и Пакистан. По молба на кмета Йорданка Фандъкова в рисковите райони на града ще има постоянно полицейско наблюдение. Според министър Бъчварова има риск от по-голяма бежанска вълна към България, въпреки че до момента увеличение на нелегалните мигранти няма.

Румяна Бъчварова обясни, че в новото звено ще участват представители на отделните дирекции и отдели, които работят с трафика на бежанци и така могат да се координират по-добре. 

Прочети още...

Трафикантите на хора са спечелили между 5 и 6 млрд. евро през изминалата година

Около 10 хил. непридружени деца мигранти са изчезнали в периода от 2014 до 2015 година, а междувременно трафикантите на хора са спечелили между 5 и 6 млрд. евро през миналата година. Тези данни бяха представени от българския евродепутат Мария Габриел по време на международния дискусионен форум на тема "Засилване на мултидисциплинарното сътрудничество при идентификация и подкрепа на жертви на трафик на хора сред мигранти и търсещи закрила" на Националната комисия за борба с трафика на хора, в който тя се включи чрез видеовръзка.

 

Прочети още...

Все по-разпространен е трафикът на хора с цел трудова експлоатация

Все по-разпространен е трафикът на хора с цел трудова експлоатация, обясни Любка Митева, секретар на местната комисия за борба с трафика на хора в интервю с Натали Стефанова за радио „Фокус” – Пирин. Според нея обществеността е по-запозната с трафика с цел сексуална експлоатация, но сигналите за трудова такава все повече зачестяват. По-малко идентифицирани жертви има т.нар. „нови” видове трафик, като трафика на хора с цел просия и джебчийство, с цел отнемане на телесни органи, тъкани и клетки. Това обаче не означава, че такива жертви няма, а че идентификацията е по-трудна, подчерта г-жа Митева. Тя заяви, че специфичният характер на престъплението и успешното му противодействие налагат както държавните институции, така и неправителствени организации, ангажирани в подкрепата на жертвите на трафика на хора, да полагат съвместни координирани действия. В България все по-активно присъства мултидисциплинарният начин на работа, който е изключително важен. По този метод работят и 9-те местни комисии на територията на страната.

Прочети още...

Представяне на резултатите от проект за противодействие на трафика на хора

На 6 април 2016г., от 11ч., в зала „Средец” на хотел „Централ”, гр. София, се проведе заключително събитие за представяне на резултатите от проект за противодействие на трафика на хора на фондация Европейски институт, финансиран от норвежкия финансов механизъм.

Събитието бе открито от г-н Цвятко Георгиев, заместник-министър на вътрешните работи и член на Националната комисия за борба с трафика на хора и Н. Пр. г-н Том ван Орсхот, посланик на Кралство Нидерландия в България. Участие взеха представители на посолството на Кралство Норвегия в България и експерти в сферата на борбата с трафика на хора и Шенген от Холандия, Норвегия и България, работили по проекта.

Бяха представени актуална информация във връзка с противодействието на трафика на хора и международното сътрудничество, както и резултатите от проекта. 

В рамките на проекта „Мултидисциплинарен подход за противодействие на трафика на хора чрез трансфер на знания и добри практики от страни-членки на шенгенското пространство и по-специално от норвежки опит” бяха проведени мултидисциплинарни обучения на голям брой служители от правоохранителните и съдебните институции, както и на такива в сферата на сигурността.

На присъстваха и служители на МВР (ГДБОП, ГД „Гранична полиция”, Дирекция „Миграция” и ГД „Национална полиция”), представители на Прокуратурата, Националната следствена служба и районите съдилища от областите Бургас, Варна, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново и Монтана.

От 23 до 25 ноември 2015г. се проведе третата серия от мултидисциплинарни обучения

В периода 23 - 25 ноември 2015г., в хотел „Св. Иван Рилски”, гр. Банско, се проведе третата серия от мултидисциплинарни обучения по проект за противодействие на трафика на хора на фондация „Европейски институт”, финансиран от норвежкия финансов механизъм.
Обученията са насочени към служители от правоохранителните, съдебните и институциите в сферата на сигурността. Участие ще вземат експерти-обучители с доказан опит в сферата на борбата с трафика на хора от Холандия, Норвегия и България.

Прочети още...

Трета сесия от обучения по проект за противодействие на трафика на хора

В периода 23 - 25 ноември 2015г., в хотел „Св. Иван Рилски”, гр. Банско, ще се проведе третата серия от мултидисциплинарни обучения по проект за противодействие на трафика на хора на фондация „Европейски институт”, финансиран от норвежкия финансов механизъм.
Обученията са насочени към служители от правоохранителните, съдебните и институциите в сферата на сигурността. Участие ще вземат експерти-обучители с доказан опит в сферата на борбата с трафика на хора от Холандия, Норвегия и България.

Прочети още...

От 9 до 13 ноември 2015г. се проведе втората серия от мултидисциплинарни обучения

В периода 9 - 13 ноември 2015г., в хотел „Св. Иван Рилски”, гр. Банско, се проведе втората серия от мултидисциплинарни обучения по проект за противодействие на трафика на хора на фондация „Европейски институт”, финансиран от норвежкия финансов механизъм.
Обученията са насочени към служители от правоохранителните, съдебните и институциите в сферата на сигурността. Участие взеха експерти-обучители с доказан опит в сферата на борбата с трафика на хора от Холандия, Норвегия и България.

Прочети още...

Втора сесия от обучения по проект за противодействие на трафика на хора

В периода 9 - 13 ноември 2015г., в хотел „Св. Иван Рилски”, гр. Банско, ще се проведе втората серия от мултидисциплинарни обучения по проект за противодействие на трафика на хора на фондация „Европейски институт”, финансиран от норвежкия финансов механизъм.
Обученията са насочени към служители от правоохранителните, съдебните и институциите в сферата на сигурността. Участие ще вземат експерти-обучители с доказан опит в сферата на борбата с трафика на хора от Холандия, Норвегия и България.

Прочети още...

 

Връзки